Porilaisen lähiömaisema -hankkeen laajenemisesta syntyneet 1.11.2009 alkaneet osaprojektit:

Arkkitehtuurisillat -osahanke

Työnkuva on tutkia Vähälinnankadun aluetta ja koota tutkimusaineistoa ja materiaalia Vähälinnan- ja Isolinnankatujen välisestä alueesta keväällä 2010 järjestettävää näyttelyä sekä  suunnitteluprojektia  varten. Näyttely tulee olemaan osa Satakunnan taidetoimikunnan rakennustaiteen läänintaiteilija Hanna Elon kaupunkilaisten osallistuvaa suunnittelu- ja kaupunkikuvahanketta .

Arkkitehtuurisillat-hankkeen tavoitteena  on tuottaa katutilan muutoksesta kertova näyttely, jonka avulla voidaan käsitellä kahden alueen, kaupungin ydinkeskustan ja 5. osan, rajavyöhykkeen fyysistä historiaa ja katutilan vähittäistä muutosta. Samalla pyritään kehittämään osallistavan suunnittelun periaatteita alueen jatkokehittämisen tueksi. Tavoitteena on, että  osallistavan suunnittelun keinoja voidaan myöhemmin laajemminkin hyödyntää ja jatkokehittää osana yhä toimivampaa alueiden käytön ja fyysisen ympäristön suunnittelua.

Vuokko Kemppi (1.1.2010 alkaen)

Olen toiminut Porilainen lähiömaisema -hankkeen tutkimusavustajana 1.10.2009 alkaen. Siirryn innostuneena uuden tutkimusaiheen pariin, sillä arkkitehtuuri ja sen merkitykset yhteiskunnassa ovat lähellä sydäntäni. Olen kiinnostunut aluesuunnittelusta ja sen kehittämisestä ja olen kiinnostuksestani johtuen hyödyntänyt aluetutkimuksen metodeja myös aikaisemmissa tutkimuksessani.

Jenny Alatalo (1.11-31.12.2009)

Olen opiskelun loppuvaiheessa ja pääaineena olen lukenut maisematutkimusta. Ennen yliopisto-opintoja opiskelin artenomiksi (AMK) rakennusrestauroinnin puolelta Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta. Vanhat rakennukset ja rakennetut ympäristöt ovat olleet kauan mielenkiintoni kohteina. Tässä työssä pääsen tutustumaan kadonneeseen Poriin ja siihen kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien varrella.


Kulttuurivuorot kerhohuoneisiin –osahanke

Pasi Salmi

Opiskelen kulttuurintuotannon ja maisemantutkimuksen laitoksella viidettä vuotta. Pääaineeni on kulttuuriperinnöntutkimus. Harrastan opiskelun ohella monen sortin kulttuuritoimintaa aina yhdistystoiminnasta bänditouhuihin. Olen työskennellyt eri kulttuurialan töissä ja ollut mukana järjestämässä ns. tee-se-itse henkisiä kulttuuritapahtumia Porissa toistakymmentä vuotta.  Kulttuurivuorot kerhohuoneisiin osahankkeessa kartoitan tyhjillään olevia kerhohuoneita kohdelähiöistä ja etsin niihin sopivia kulttuurialan toimintoja lähiöasukkaiden toiveiden pohjalta.

 

Porkan-Puuvillan puistovyöhyke -osahanke

Porkan-Puuvillan puistovyöhyke -osahankkeen tavoitteena on käyttäjätutkimuksen avulla selvittää, miten Pohjoisrannan ja Pormestarinluodon välistä rantavyöhykettä pitäisi kehittää eri ryhmien tarpeiden mukaisesti ja sovittaa näitä yhteen keskenään. Käyttäjätutkimus tehdään kyselyllä Puuvillan, Isosannan ja Pormestarinluodon alueella. Selvityksen pohjalta esitetään suosituksia Pormestarinluodon ja Puuvillan alueen, Pohjoisrannan ja keskustan välisen yhteyden vahvistamiseksi puistovyöhykkeen avulla. Hankkeessa tuotetaan ideasuunnitelma, jossa vyöhykkeen osana on nuorisopuisto. Nuorisopuiston suunnittelussa on tarkoitus ottaa mukaan alueen nuoria. Osahanke toteutetaan yhteistyössä kaupunkisuunnittelutoimen ja puistotoimen kanssa.

Arja Sato-Ettala

Ennen yliopisto-opintoja olen valmistunut puutarhuriksi. Kandidaattiseminaarityössäni olen tutkinut Porin keskustan kerrostaloasukkaiden asumistyytyväisyyttä. Aion tehdä pro gradu-tutkielmani tähän hankkeeseen liittyen.

Kaisu Ryynänen 

Opiskelen Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksella pääaineena Maisemantutkimusta. Olen valmistunut juuri puutarhuriksi. Minua kiinnostaa kaupunkiympäristöt ja viheralueet tutkimuskohteena. Kandityöni aiheena oli Rauman kauppatorin maisemallinen muutos, jota tutkin vanhojen kuvien ja kaavoitushistorian avulla.  Tarkoitukseni on tässä hankkeessa tutkia eri käyttäjäryhmien toimintojen yhteensovittamista alueella sekä keskittyä tutkimaan muiden kuin nuorten käyttäjien mahdollisuuksia puistovyöhykkeellä toimimiseen.

 

Kotiutuminen Pihlavaan –osahanke

Hankkeen tarkoituksena on selvittää asukaskyselyn avulla kotiutumisen ongelmia uudessa asuinympäristössä. Lisäksi selvitetään onko paikallisidentiteettiä tukevaa perinteistä yritystoimintaa mahdollista käynnistää Pihlavan sahan teollisuus-kulttuuriympäristössä, sekä miten Pihlavan rakennettua kulttuurimaisemaa voidaan hyödyntää rakennetun kulttuurimaiseman teemavuotena 2010.

Jukka Vuorio

Olen asunut Pihlavan lähiössä vuosikymmeniä, lähiöprojektit ovat tuttuja, entisen työni ja harrastusten kautta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on toteutettu lukuisia lähiöprojekteja, joissa on ensisijaisesti toimittu ympäristörakentamisen puolesta. Nyt toteutettavassa projektissa ovat keskiössä asukkaat ja heidän suhteensa ympäröivään lähiömaisemaan.