Asunto- ja kulttuuriministeri saapui Poriin lähiökierrokselle 15.7.2014. Tampereen Hervannasta kotoisin olevalle ministerille lähiöt ovat erityisen lähellä, jonka vuoksi hän on aktiivisesti kiertänyt myös Suomen lähiöitä. Nyt vuorossa oli Pori, jossa vastassa oli kaupungin eri hallintokuntien edustajia, asukastoimijoita ja yliopiston väkeä.

Itä-Porin Radioasemalta alkoi kierroksemme, missä aluksi T.E.H.D.A.S ry:n voimamies, Antti Pedrozo, esitteli vanhan Huugo Harmian suunnitteleman funkkistalon uutta elämää. Radioasema on erityisen jännä paikka, sillä se rakennettu 1930-luvulla vuoden 1940 Helsingin kesäolympialaisten radiolähetyksiä varten. Sattuneista syistä olympialaiset peruuntuivat, mutta radioasema saatiin rakennettua. Radioaseman kautta kulkivatkin kaikki Suomen radiolähetykset, jopa niin hyvin että silitysraudasta tai hammaspaikasta pystyi lähetyksiä kuuntelemaan. Tämän vuoksi radiolähetykset ovat vuodesta 1988 kulkeneet Preiviikin kautta. Lähes hylätyn arvokiinteistön ovat kuitenkin pelastaneet T.E.H.D.A.S ry:n taiteilijat, jotka ovat omin käsin remontoineet erittäin huonoon kuntoon repsahtaneet sisätilat näyttely- ja työtiloiksi. Piha-aluetta koristaa porilaisten iloksi näyttävä taidepuisto, jossa on teoksia läheltä ja kaukaa saapuneilta taiteilijoilta. Viitanen oli erittäin vaikuttunut kuinka luovalla tavalla taiteilijat ovat koskettaneet aluetta ja sen ihmisiä.

Seuraavana etappina oli Sampolassa sijaitseva bussikatos, jonka nuoret ja vähän vanhemmatkin asukkaat olivat yhdessä taiteilleet uuteen uskoon. Uusi taideteos toimii heidän mukaansa ystävyyden symbolina – ystävyyskatoksena. Viitanen sai kunnian signeerata katoksen, sillä onhan hänkin ollut mukana talkoissa Asuinalueiden kehittämisohjelman muodossa.

Sampolasta matka jatkui Pormestarinluotoon, missä vastassa olivat Pormestarinluodon asukasyhdistyksen aktiivit. Aluksi tutustuttiin asukkaiden rakentamaan koira-aitaukseen, jonka yhteydessä Aki Nummelin kertoi asukasyhdistyksen historiasta ja asukastoiminnan tärkeydestä. Pormestarinluoto onkin ollut Suomen ensimmäisen lähiöohjelman kohteena. Nyt Porkkaa ei kuitenkaan enää tulvat kiusaa vaan ympäristö on yhtä suurta puistoa. Seuraavaksi siirryttiin Porkan asukasyhdistyksen ylläpitämään pyöräkorjaamoon, jonka yhteydessä Nummelin kertoi erilaisista luovista projekteista joita he Porkassa, ja myös Väinölässä tekevät. Seuraavaksi pysähdyimme saman yhteistyön tukikohtaan, Porkan kirjatuvalle kahville, jossa keskustelimme monipuolisesti lähiöistä, lähiötyöstä ja yhteistyön merkityksistä.

Lähiövierailun kohteina olivat vielä Porkan asukastupa, jossa johtava sosiaalityöntekijä, Veli Nuorsaari kertoi asukastupien tärkeydestä alueelle ja sen asukkaille. Vielä Viitanen vieraili entisen lasten mukilarakennuksesta muuntautunutta taidegalleriaa. Vastaanottamassa oli paikallisia taiteilijoita, jotka kehuivat uusia näyttelytiloja. Useassa lähiössä onkin tyhjäksi jääneitä kiinteistöjä, jotka etsivät uutta elämää. Viitasen mielestä oli myös tärkeää, että tyhjäksi jääneitä tiloja saadaan käyttöön, ja vielä alueita piristäen.

Nöyrimmät kiitokset vielä asunto- ja kulttuuriministerillemme Pia Viitaselle kiinnostuksesta Porin lähiöitä kohtaan.

http://www.pormestarinluoto.com/

http://www.piaviitanen.net/

http://www.tehdasry.fi/home/

IMG_9560-normal.jpg

Sampolan Ystävyyskatoksella.

 

IMG_9566-normal.jpg

Pori Biennaalilla entisellä mukilalla.

 

WP_002682-normal.jpg

T.E.H.D.A.S ry ja Radioasema.

WP_002684-normal.jpg

Porkan kirjatuvalla.